Snap fit troubles….

Vandaag meer dan 10 cm sneeuw erbij,

maar dat heeft ons niet weerhouden. We hebben een experiment gedaan met de epilog laser-cutter. We zijn uitgegaan van een bestaande tafellamp (ontworpen door mijn vader), die we op schaal na wilden bouwen:

En hier zijn we toch gestuit op een behoorlijke drempel. Allereerst was het moeilijk om de benodigde software (en vooral de aansturing van de cutter) op mijn eigen laptop draaiende te krijgen. Dat heeft ons toch meer dan een ochtend gekost. Dit heeft ook te maken met het feit dat de kennis en ervaring wel bekend is bij sommige medewerkers, maar niet structureel wordt vastgelegd met behulp van bijvoorbeeld een wiki.

Dan blijkt dat de software die er nu voor gebruikt wordt (bv inkscape of open office draw) niet echt geschikt is voor snapfit (dat wil zeggen dat de onderdelen door wrijving alleen gefixeerd zijn) ontwerpen. Je moet namelijk rekening houden met de toleranties en het verlies van de snijlijnen (die verschillend kunnen zijn aan de buitenkant of de binnenkant van een object). De enige manier waarop je dan iets probeert te bereiken is met the good old trial-and-error methode. En dit is wat we bereikt te hebben.

Edwin vraagt zich af of iemand met weinig technische achtergrond zich kan redden in een Fablab. Wat bij hem de vraag doet rijzen in hoeverre een Fablab van nut kan zijn voor de lokale gemeenschap op Texel.

Ondanks het feit dat er al meerdere fablabs operationeel zijn, zijn bovengenoemde software problemen nog niet echt opgelost. Het is een probleem dat om een serieuze investering (= tijd en dus geld) vraagt. Er wordt hier wel gewerkt aan het zogenaamde Hyperfun project om vooral 3D-modelling eens en vooral op te lossen, maar dat laat nog wel even op zich wachten…..

Vanavond ga ik nog een demonstratie geven over rubyonrails en morgen de 3D-milling machine …..?

3 Responses to “Snap fit troubles….”

 1. Hanne says:

  Klinkt supergaaf allemaal, Frank! Belangrijke nieuwe stappen voor onze Nederlandse pogingen lijkt me.

  Bezoeken aan de site zijn ook flink opgelopen sinds je Noorse verslag. Gisteren 65 bezoeken! Zit zelf ook aan de blog gekluisterd.

  Groetje van Hanne.

 2. Leo says:

  Hey Frank, je komt toch zeker wel weer thuis met een supergaaf logo van Agile Dovadi uitgesneden 3D in een moderne vorm. Past goed in onze nieuwe locatie in Amsterdam! Succes met de RoR workshop! Sterkte met de sneeuw, je was de storm in Nederland net te boven…..

  Groeten, Leo

 3. theo@stillwater-sc.com says:

  Frank:

  Are you guys aware of depositing 3D printers?

  http://www.zcorp.com/products/printersdetail.asp?ID=1
  http://www.dimensionprinting.com/

  and the input side of the work flow, 3D scanning?

  https://www.nextengine.com/indexSecure.htm

  These workflows are being developed for rapid prototyping and the past couple of years have seen tremendous progress with respect to the strength and versatility of the materials that can be used.

  The problem with using a typical milling workflow is that you need to think spatially and comprehend assembly before design. I have found that not to be a universally available skill, and even for those that do understand it is a error prone activity. There is a reason why complex mechanical systems like airplanes are virtually prototyped: this way, assembly and maintenance workflows can be tested before any physical parts exist.

  The beauty of depositing printing is that you can build physical systems that enclose subcomponents that couldn’t be assembled from discrete parts. This is attractive for hostile environments where you want certain moving parts not to be exposed to the environment.

  Thanks for the new insights. I have been reading the fablab goals and it is beautiful. Engineering literacy clearly is dear to my heart, and I have always found that in the existing CAD worlds the wrong people are behind the controls, :-) The goal of building error tolerating systems is also something that is sorely missing in the mechdesign world. In the electrical world it is more common with any amplifier using a control feedback system to tolerate high variability of the components, and other fault tolerant structures such as PLL, and DLLs. Starting with combining the techniques used in electrical engineering would already be a great improvement over the existing fabrication mechanisms.

  I am sitting here in Maine for another week. We came back to go dog sledding at Moosehead Lake. Our current environment looks much like your pictures: we got about a foot of snow and mostly -10 degrees Celsius weather.

  Theo