Bart Bakker is ‘Maker des Vaderlands’

Het is 3 april. Ik had voor eergisteren een post in gedachten met deze kop. Er kwam een sterfgeval tussen. Maar daardoor werd de gedachte serieuzer en laat mij niet meer los.

Zou Nederland niet gebaat zijn met een ‘Maker des Vaderlands’ ?

bart

 

Een jaarlijks wisselend iemand, die zijn/haar licht laat schijnen op de rol van Makers voor ons vaderland. Hun waarde voor scholen, musea, bibliotheken, mkb, voor de toekomst ?

Over de challenge voor de politiek om de Maker Movement te waarderen op zijn potentie voor ons land. Bijvoorbeeld:  hen te laten inzien dat kinderen van groep 7/8 makers in de dop zijn, die hun juffen – die het vak ‘wetenschap en techniek’ er even achteloos bij krijgen – kunnen overklassen. Terwijl het ook voor die juffen interessant te maken is.  En dat die juffen daartoe begrip en massale support verdienen van die overheid. En dat de fablab community daarbij wil helpen.

Bart Bakker volunteert t/m 31 maart 2016 voor de rol van ‘Maker des Vaderlands’ !

<

U zult misschien zeggen: ‘WhoTF is Bart Bakker dat hij de rol van ‘Maker des Vaderlands’  wil vervullen ?  Wel, oordeel zelf. Bart Bakker is een technologieverkenner die in 1991 de smartphone voorspelde, in 1994 één van de toen in totaal 68 websites in NL had, in 1996 aan de wieg van de Waag stond, in 2007 tijdens PICNIC de allereerste 3D printer in NL bouwde, dat jaar bij het eerste fablab in NL was bij El Hema, als post-pensionado aan de wieg stond van Protospace in 2008, daar samen met Siert Wynia de eerste RepRaps bouwde. In 2010 er de allereerste Ultimaker (serial#4) bouwde. Die in 2013 Neil Gershenfeld in Yokohama en in Moskou overtuigde van de noodzaak van kleine community fablabs in scholen, bibliotheken en musea. Die in zijn garage in Utrecht een MiniFabLab heeft (kom maar langs) en op deze plek fablab.nl aanjaagt, met 50+ fablabs and counting. Hij is een maker. Voor iedereen. Daarom dus. En hij zoekt een opvolger voor ‘Maker des Vaderlands’.

 

6 reacties

 1. Rinze Winsemius op april 3, 2015 om 20:01

  Bartele, do bin ek de makker fan ús heitelan !

  Rinze Winsemius
  Hurdegaryp 2. Edd Bax op april 3, 2015 om 22:32

  Ik ben vóór! Top. 3. Johan Vrielink op april 4, 2015 om 09:22

  Helemaal voor. Bart,… respect voor jouw doorzettingsvermogen en geweldige inzet! 4. cooperatief fablab013 u.a. op april 4, 2015 om 16:09

  voor ! 5. Ronald Scheer op april 7, 2015 om 07:28

  Goed initiatief Bart. [knip] 6. Frits Hoff op april 15, 2015 om 20:51

  Hi Bart, uitstekend initiatief! Passend bij de toegenomen belangstelling vanuit de overheid voor de Makers community en de impact op onze samenleving. Deze week had Jeroen de Boer mede namens de FabLabs een gesprek met de minister van Onderwijs en die gaat met haar beleidsmakers graag aan de slag. Wie kan er beter voor input zorgen dan de Maker des Vaderlands?