FabLab BeNeLux Nieuws December 2016

fablab

Dit is de laatste keer dat de FabLab Nieuwsbrief uitkomt met de klassieke lampjes-banner.
In het nieuwe jaar krijgt hij een frisse opmaak en verschijnt hij als er iets substanieels te melden valt naast de faits-divers uit de community, dus niet meer iedere 15e van de maand.

Ik wens iedereen een Goede Kerst en een Voorspoedig 2017.
Bart Bakker  (bart at fablab.nl)

 

FabLab Breda verhuist en gaat op in Makersbase Nieuwe Veste. Op de nieuwe locatie komt ook meer aandacht voor educatie gericht op jongeren van 12 tot 24 jaar, zowel binnenschools als buitenschools.
Charlotte Jansen blijft voorlopig betrokken bij de nieuwe ‘Makersbase’, zoals het lab in de toekomst gaat heten. De oprichtster van het FabLab gaat zich in de toekomst onder meer richten op de zakelijke markt voor 3D-printen.

FabLab Ede is vernieuwd. De ontwerp- en werkplaats heeft een rijker aanbod, nieuwe huisvesting én een nieuwe naam: Makerslab. Op donderdag 26 januari  vanaf 15.00 uur opent het MakersLab, de technische proeftuin voor ondernemers en jong talent. Maak het mee en kom naar de opening.
Ampèrestraat 6, 6716 BN Ede

In Mechelen werd op 2 december het FabLab Thomas More geopend.

In Weert is FabLab Weert nu operationeel. Hun website is in de lucht
Ze hebben nogal stevige machines voor metaalbewerking.

Kees Klaassen van FabLab Zwolle schrijft:
“ Slecht nieuws uit Zwolle, Cultuurwerkplaats R10 word opgeheven op 1 april omdat er toch wel erg veel asbest in het pand zit. Er is nog een hoop onduidelijk in de toekomst over hoe ik mijn werkplaats voort ga zetten. Ondertussen denk ik niet dat ik Fablab Zwolle op een nieuwe locatie voortzet. Vele van de vaste klanten van het lab hebben inmiddels hun eigen apparatuur dus de klandizie liep de afgelopen tijd wat terug.
Tot 1 Maart zijn we dinsdagavond en zondagmiddag nog gewoon open voor de open inloop. Daarna kan iedereen natuurlijk nog steeds bij ons terecht (als er een nieuwe vestiging is) maar dan op afspraak.
De afgelopen jaren dat we het FabLab mochten hosten waren geweldig, ik en vele anderen hebben heel veel geleerd, gemaakt en gedaan. Ik wil jullie bedanken voor de ondersteuning van dit experiment en mijn werkplaats blijft ook zeker open voor elke maker in de toekomst.
Kom vooral nog eens langs. “

ProtoSpace FabLab Utrecht is tijdelijk gesloten wegens de verhuizing naar de Uithof. Een garage sale van in afgelopen 7 jaar geaccumuleerde spullen werd een soort reunie. De eerste open inloop op de UIthof is op dinsdag 10 januari.

Saxion FabLab Enschede heeft een vacature voor een stagiair

De Openbare Bibliotheek Amsterdam opent op 3 februari de eerste Maakplaats021 aan het Waterlandplein. De uitrusting is een minifablab. Daarna volgen Maakplaatsen op de Eerste Verdieping van de Centrale OBA en in nog een paar vestigingen.

Het jaarlijkse FabFestival Toulouse is gepland van 11 tot 14 mei 2017.
Toulouse is het grootste FabLab event in Europa.
En Easyjet vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Toulouse voor € 44
Zij vragen projecten en sprekers over 5 thema’s:
1: Fablabs and society (Subtopics: augmented humans, handicap, wealth, youth, éducation and training, digital médiation , etc..)
2: Fablabs and environment (Subtopics: climat change, energy, recycling and new materials, biofablabs, etc..)
3: Fablabs and culture (Subtopics: artistic creation, design and graphism, etc..)
4: Fablabs, villes et territoires (sous-thèmes: architecture et habitat, mobilités, fabcity, ville connectée, domotique, etc..)
5: Fablabs and technologies (Subtopics: drones, “machines that make”, technolgical innovations, low tech etc..)

In 2013 stond de Kaasfabriek (FabLab Alkmaar) met hun kersverse gele container naast de FabLabTruck op het vierjaarlijkse hackersfestival (OHM1013). Dit jaar heet het festival SHA2017 en is van 4 tot 8 augustus in Zeewolde.
Ook dit jaar zijn er weer ideeen voor een makersplein. Mail mij via fablab.nl als je daaraan mee zou willen doen.

De FabFoundation attendeert op de DigiFab Con March 30 – April 1, 2017 Cambridge/Somerville/Boston MA
“ Exploring Digital Fabrication’s Impact on Innovation, Education, Manufacturing, Design, Business, the Arts, and Society! “

Neil Gershenfeld was vorige maand op Falling Walls in Berlijn.
Hier een interview (4.25 min, frans ondertiteld)

In België maken Repair Café’s grote opgang.
Inmiddels zijn er 240, een verdubbeling met een jaar geleden.
Zie de kaart op repairtogether.be

De uitlevering van de Glowforge lasersnijder (het crowdsourcing project dat $ 500.000 wilde ophalen en eindigde met $ 27,9 miljoen) is weer een half jaar uitgesteld. De software is weerbastiger dan men had gedacht.
Ik had met Bright een uitpakparty voorgesteld op Bright TV, maar de pret is er nu een beetje af.

Weten jullie trouwens dat Bright vanaf morgen 16 december niet meer achter een betaalmuur zit ?
“We verwijderen vandaag de betaalmuur van Bright Ideas, zodat we iedereen kunnen bedienen met verdieping over vernieuwing. Kortweg: Ideas gaat verder als gratis online bijlage. De eerste vrij toegankelijke editie van Ideas verschijnt aanstaande vrijdag 16 december. Daarna volgt een korte winterstop voor de feestdagen, waarna we op vrijdag 13 januari de draad weer oppikken.“

Op 7, 8 en 9 maart 2017 organiseert Mikrocentrum de al weer 7e editie van RapidPro in NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven.

Uit de kunst. Iedere violist heeft een kinsteun nodig. Dat is heel individueel, want closer bij je instrument kan je niet komen. Vioolbouwer Lies Muller in Utrecht kwam twee jaar geleden op het miniFabLab uittesten of die ook ge-3D-print zouden kunnen worden met de Ultimaker. Na vele iteraties werkte dat. Ze kocht zelf een Ultimaker en kan nu kinsteunen op maat aanmeten en printen. Maar sommige violisten prefereren toch hout. Dus staat er nu ook een CNC-frees naast. Perenhout? Of liever 500 jaar oud eiken? Sine musica nulla vita !

schermafbeelding-2016-12-15-om-20-39-18

Tot slot:
Vandaag kwam de Waag met:
“Speciaal voor jonge makers heeft Waag Society de Fabschoolino ontwikkeld. Een mini-computer die je zelf in elkaar moet solderen en programmeren. De Fabschoolino is een betaalbaar doe-het-zelfpakketje dat beschikbaar is voor scholen, makers, makerspaces en handige ouders. Samen met jongeren kunnen zij met deze op de Arduino gebaseerde microcontroller stap-voor-stap op een technische ontdekkingstocht. In dit zelfbouwpakket vind je alles wat je nodig hebt om je eigen creatieve elektronicaproject vanaf nul te beginnen. De hardware ontvang je bij jou in de brievenbus, de instructies en inspiratie zijn te vinden op fabschoolino.waag.org.

 De Fabschoolino is voor supernieuwsgierige aagjes, niet-te-stoppen ontdekkers en makers vanaf 9 tot 100 jaar oud. Bestel hem voor €20,- excl. verzendkosten via onze webshop.
”
De niet geringe inhoud van het doosje staat hier.
thumb