FabLab BeNeLux Nieuws Februari 2016

fablab

Het SPARK Lab in Rosmalen, een fablab speciaal gericht op de gebouwde omgeving, opende op 4 febuari. Ze hebben een lasersnijder die een hele bouwplaat aan kan. Deze maand open inloop op maandag, woensdag en donderdag
www.sparkcampus.nl

Fablab Amsterdam in de Waag verlegt vanaf 1 maart zijn open inloop naar zaterdag. Door de week is het lab voor Waag-projecten.
www.fablab.waag.org

FABLAB+ in Antwerpen gaat officieel open op woendag 24 februari 2016.
Ze hebben  een nieuwe locatie: Lange Klarenstraat 17 (naast CoffeeLabs – zijstraat Meir)
Op 2 maart is er OpenLab dag
www.fablabplus.be

In Luxemburg onstaat als spin-off van FabLabLux een tweede lab in Differdange: www.1535.lu

Er is een initatief voor een fablab Bibliotheek Assen
www.nieuwsinassen.nl/gezamenlijke-aanpak-van-een-fablab-in-bibliotheek-assen

De aftrap van www.makereducation.nl , dat maakonderwijs in Nederland in de klas wil brengen, was op 11 februari in De Balie. Op de site kunnen scholen vouchers  aanvragen.
Een paar dagen eerder bezocht minster Jet Bussemaker Frysklab en D’lab
www.fablab.nl/minister-bussemaker-bezoekt-friese-fablabs
Er is geen nieuws over de OCW makerfaire

Wout Zweers wil op het Makerfestival Twente op 28 en 29 mei 2016 een stand  maken met een voorbeeld hoe Fablab’s kunnen bijdragen aan onderwijs. Zodat bezoekers zien hoe een Fablab ze verder kan helpen en zij kunnen zien hoe een Fablab meerwaarde biedt.
‘Ik ben nu in inventarisatie fase, ik zoek materiaal, documentatie, voorbeeldprojecten, lesbrieven ed. En suggesties uiteraard’.
www.makerfestivaltwente.nl/nl

Kaasfabriek Alkmaar heeft een crowdfunding actie voor de aanschaf van een grote CNC XJ 1325 frees. Stand 42 % met nog 16 dagen te gaan. www.slimmersamen.nl/initiatief/Kaasfabriek/

(via fablab Enschede): Op Rapid Pro van 1 tot 3 maart staat ook een BCN3D-Ignis lasersnijder. Deze 100W machine uit Spanje is nieuw en is na afloop voor een fablab in de Benelux  te koop voor een gereduceerde prijs van € 7900. Formaat 90 x 60, aansturing via LaOS en Visicut, list prijs  € 11.490.
Meer info op http://www.mqeurope.com/lasersnijder/ignis-lasersnijder-van-bcn3dtechnologies.htm
MQEurope heeft ook een early bird aanbieding voor FabLabs van hun SIGMA 3D printer met twee onafhankelijke extruders​.
‘Speciale FABLAB aanbieding 950€ ex btw (normaal 1790€  ex. btw) voor de ​10 eerste Sigma’s, 1 stuk per fablab, volgende units 5% korting op de catalogusprijs.’
Enschede heeft goede ervaringen met Sigma.

De Fablab Factory van Stijn de Mil is open. Stijn (oud labmanager Brussel en Erpe-Mere) richt fablabs in op maat. Hij heeft  ook een mobiel fablab STEAMachine waarmee zij o.m. scholen bezoeken.
www.fablabfactory.com

Er is geen nieuws van de Fabfoundation over FAB12 van 8 tot 12  augustus in Szenzhen. Wel is in Singapore een papieren (!) gidsje in de maak voor wie in Shenzhen electronische componenten zou willen kopen en geen chinees leest.
www.crowdsupply.com/sutajio-kosagi/the-essential-guide-to-electronics-in-shenzhen

Er zijn MakerFaires op komst:
12/13 maart Maker Faire Ruhr Dortmund
30 april/1 mei Maker Faire Parijs
27-29 mei Maker Faire Hannover 

Joris Laarman Lab is tot 10 april een tentoonstelling in het Groninger Museum.  De getoonde werken zien er gepolijst en bijna natuurlijk organisch uit. Maar de korte videos op de wanden laten zien wat  voor een ambachtelijkheid daaraan ten grondslag heeft gelegen.  Hij is de top-maker van Nederland. Voor mij inspirerender dan Bowie in de verdiepingen er boven.
www.groningermuseum.nl/joris-laarmanComplete-Set-142-1500x630