FabLab BeNeLux Nieuws November 2016

fablab

De eerstkomende FabTafel zal plaatsvinden op woensdag 7 december in Aalst in België.
Adres:  PopUp FabLab Factory, Passage Pieter Van Aelst 12, 9300 AALST.
Dat is 500 meter van het station van Aalst. Tip: de NS verkoopt t/m 20 nov een aanbieding voor 2 personen van ieder station in Nederland naar ieder station in België voor € 49 retour.
Er is een parking onder de Hopmarkt, op 300m.
Onderwerp wordt aangekondigd op fablab.nl.

Protospace in Utrecht gaat verhuizen naar de Uithof.
“ Op 8 december is bij ProtoSpace de allerlaatste open inloop op de Nijverheidsweg, voelt toch als het afsluiten van een tijdperk (In januari gaan we gewoon weer open op de Padualaan 99, met open inloop op dezelfde tijden).
Tijdens deze open inloop willen we graag met onze trouwe gebruikers afscheid nemen…Wij hopen natuurlijk dat jij ook van de partij bent. Verder hebben we een hoop spullen die voor ons niet meer bruikbaar zijn, maar voor andere fablabs bijvoorbeeld wel. Op 8 december mag iedereen grasduinen tussen deze spullen (en hopelijk met een mooie aanwinst naar huis). ”

Geert Veldhuizen van FabLab de Nijverheid in Maartensdijk geeft voor fablabs 10% korting op de lasersnijders die hij levert. Bij Apply Coupon daartoe de code FABLAB10 hanteren.

Fablabfactory levert nu ook de Shapeoko als instap-CNC-frees. Ook bij hem gelden voor fablabs speciale condities bij alle aanschaf van apparatuur.

Protospace zoekt een lab manager.

Protospace schrijft ook: ‘Wij zitten ‘vol’ qua stagiaires, maar misschien ken jij nog een fablab in de omgeving die een stagiair zoekt. Cv ziet er goed uit.’  Contact info@protospace.nl

FabLab Waag zoekt een intern.

De Kickstarter van Doodle3d was een succes en ieder die heeft meegedaan heeft inmiddels een licencekey ontvangen als beta-tester.

Er draait ook een Kickstarter vanuit RDM Makerspace voor het ontwikkelen van een Marvin LoRa bordje voor IoT. De stand staat al op € 16k (van € 10k) met nog 17 dagen te gaan.

Op 4 november opende Makerversity in Amsterdam. Makerversity is een grote commerciële makerspace, waarvan men lid  kan worden vanaf € 175 per maand. Ook verhuren zij werkplekken. Het is typisch een plaats voor wie het FabLab ontgroeit of wie commercieel producten wil maken. De breedte van aanwezige apparaten is indrukwekkend (geen plasmasnijder of waterjet).

Faber Makerspace in Antwerpen opent officieel op donderdag 17 november.
Meer over België:
– De makerspace van Universiteit Antwerpen wordt gepland voor het volgend academiejaar, dus niet voor 2016-2017.
– Het FabLab in Geel gaat ook uit van de hogeschool Thomas More in Mechelen.
Technopolis in Mechelen zoekt een medewerker Makerspace.

Op 19/20 november is het openingsweekend van Hands on Design in Gent.
“De Designtriënnale ‘Hands on Design’ is de gelegenheid bij uitstek om het over makers en maakbaarheid te hebben. Fablabs bieden vandaag een antwoord op onze behoefte om onze ideeën zelf vorm te geven: maken, testen en – waarom niet – verkopen.”

Op 13 december buigt het Ministry of Makers in Gent zich over de nieuwe maakbaarheid  met de lezing ‘The Truth about Fablabs’.
Stijn de Mil zit in het panel evenals Kurt Vanhoutte, van P3 Lab UGent. Plaats: Designmuseum Gent, 17.30

Waag Society start op 31 januari met Biohack Academy 4.
‘Build your own biolab in 10 weeks in Waag Society’s fourth edition of the BioHack Academy. Make all the equipment you need and use an organism from our collection to produce biomaterials such as pigments, cellulose, algae, fuel and more. During weekly lectures you will also learn the basics of biotechnology, 3D design, digital manufacturing, programming and electronics. Life has no limit!”
Subscription before Nov 25th.

Alle papers van het ISAM 2016 International Symposium on Academic Makerspaces, dat op dit moment plaatsvindt op MIT, zijn on-line beschikbaar en te downloaden via dropbox.
Interessant lijken de papers over lab safety.

Van 24 tot 28 januari vindt de tweejaarlijkse Nationale Onderwijs Tentoonstelling plaats. De site meldt nog weinig over maakonderwijs, wel lezingen van techniektalent.nu. Toegang is gratis.

Bart Bakker heeft de FABSLADDA Urban Makercart klaar: een compleet minifablab in een fietsaanhanger van IKEA. Alles van het plaatje kan er in, behalve de kleine frees.

the-lot

movement-actiefoto-op-de-rugp1000309