FabLab BeNeLux Nieuws October 2016

fablab

Op de site van Autodesk staat: Fusion360 is ‘Free for students, enthusiasts, hobbyists, and startups. Full use of Fusion 360 for as long as you need it.’
Om in aanmerking te komen voor een licentie hoef je dus niet geregistreerd te zijn op fablabs.io.

Waag Society’s Creative Learning Lab / Fablab Amsterdam is op zoek naar een ervaren maker educator (m/v, 32-40 uur) met een passie voor digitale fabricage, nieuwe technologieën en onderwijsinnovatie om het team te versterken.

De Kickstarter van Doodle3D – een startup vanuit FabLab Amersfoort – gaat goed. Met nog 5 dagen te gaan staat de teller op € 48.920 van de gevraagde 50k.
Het betreft het ontwikkelen van Doodle3D Transform: een design app voor het eenvoudig transformeren van 2D tekening naar een 3D ontwerp.

FabLab Amersfoort zelf komt een beetje klem te zitten. Het is gehuisvest op een fabrieksterrein met de naam de WAR. De afgelopen jaren zijn er vanuit de WAR heel veel gave initiatieven ontstaan zoals de coöperatieve Universiteit Amersfoort met het Meet je stad project, de transitieschool met het repaircafé, FabLab Amersfoort met ieder jaar de Fabfuse conferentie etc. De WAR faciliteert mensen om zelf hun eigen ideeën en initiatieven vorm te geven. M.b.v. crowdfunding hebben 400 sympathisanten 6 ton euro geboden om het gebied te kopen van de gemeente in een openbare gunningsprocedure.
Helaas heeft de WAR voorlopig achter het net gevist en daarmee hangt de hele WAR inclusief het het industriële erfgoed aan een zijden draadje. Het is te verwachten dat de commerciële tarieven van de nieuwe verhuurder niet opgebracht zullen kunnen worden. De WAR heeft beroep aangetekend bij een civiele rechter en het is nu wachten op de afloop. Wil je de WAR steunen dan kun je een gift doen om de kosten van de rechtsgang te steunen.

Er zijn nieuwe fablabs:

FabLab Zottegem, als onderdeel van Atheneum Zottegem. Aan de oprichting er van is vele maanden gewerkt, doch daar kwam weinig van naar buiten. Maar niemand minder dan Peter Hinssen aanvaardde het peterschap van dit fablab.

Het Kennislab van de bibliotheek ‘Kop van Overijssel’ in Steenwijk werd 8 october officieel in gebruik genomen.

FabLab Klein-Brabant is een jaar op zoek geweest naar een locatie en heeft die nu gevonden in de bibliotheek van Peers. Ze gaan vandaag 15 october open!

FaberMakerspace in Antwerpen aan het Hessenplein 2, vlakbij het MAS.
Dit lab wil zich richten op ook de grafische wereld en biedt naast laser, 3D printen, CNC etc. ook zeefdruk.
Het is opgericht door Sanne Hendricx en wordt ondersteund door ontwerpstudio Pinkeye.
Op di/wo/do is het lab ’s avonds tot 21.00 uur open.
De officiële opening is midden november gepland.

In Mechelen opent binnenkort het FabLab Thomas More van de Thomas More, een hogeschool deel uitmakend van de associatie van hogescholen bij de Katholieke Universiteit van Leuven.  Eigenlijk is men binnen Thomas More al bijna 3 jaar bezig met een interne makerspace, die gebruikt wordt binnen verschillende (professionele) bacheloropleidingen: leerkracht lager onderwijs, interieurvormgeving, productontwikkeling en autotechnologie.
Dit fablab is – om in stijl te blijven – dus geen utopie meer.
Want het is 500 jaar geleden dat Thomas More zijn Utopia schreef. Leuven viert dit en de KU heeft een tentoonstelling Ex Vitro, waaraan FabLab Leuven heeft bijgedragen met 3D printen.

Er zijn initiatieven in Nederland:
FabLab Mariahoeve in Den Haag, en fablab specifiek gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Er loopt een crowdfunding.
FabLab Weert, heeft nog geen website of Fb pagina.
In België zit een aantal plannen nog achter de horizon:
– een fablab in het Koninklijk Technisch Atheneum van Brakel (zelfde schoolgemeenschap als het KA van Zottegem)
– een fablab binnen een scholengemeenschap in Geel
– een fablab aan de Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerpen
– een fablab aan het VTI-Zandhoven.

De Hertogin van Cambridge, Kate Middleton, bezocht op 11 october de Bouwkeet in Rotterdam Bospolder-Tussendijken, maar de kinderen daar deden gewoon hun ding.

Van 22 tot 30 october is er de Dutch Design Week in Eindhoven.
Op dinsdag 26 october modereert Frank Kresin van De Waag een ochtend over ‘Get involved: Experimenteren in creatieve labs

Sinds een week levert IKEA de SLADDA fietskar, die ik wil gebruiken als basis voor de SLADDA URBAN MAKERCART: een mobiel minifablab voor scholen, bibliotheken, etc. Moet door een standaard deur passen en snel op te ztten zijn. Een proefrit met bijna 50 kg fablab spul achter een EVEO e-bike ging prima. Voor de zekerheid zat de lasersnijder wel onder.
p1000204
Het doel is een low cost add-on te ontwerpen, die overal ter wereld in een lokaal fablab kan worden gemaakt. Open source. Je hoeft alleen nog maar bij de lokale IKEA een SLADDA te halen (€169).
Geert Veldhuizen van FabLab de Nijverheid heeft gisteren de panelen voor een eerste prototype gesneden.
De laser komt straks boven, zodat er alleen pootjes hoeven te worden uitgeklapt om te kunnen werken.
p1000209

Op MIT vindt van 13-16 november het eerste 1st International Symposium on Academic Makerspaces ISAM plaats.

Pieter van der Hijden heeft nog een bericht over de Fab12 tour in Shenzhen.
Het onderdeel van FAB12 dat mij het meest verrastte was het driedaagse excursieprogramma na afloop. SIDA – Shenzhen Industrial Design Professional Association had dat georganiseerd. Een groep van ongeveer 25 FAB12-deelnemers reisde samen met SIDA medewerkers en vertalers per touringcar door Shenzhen en omgeving. In die drie dagen bezochten we 10 totaal verschillende organisaties: Mindray (health care technology), SIID (design studio met een eigen fab corner), Seeed Studio (ondersteuning van technopreneurs, inclusief productie, ook van kleine series, Imay (design), Skyworth (assembleren van televisies voor LG, 11 productielijnen met samen 30.000 toestellen per dag), ND Industrial Design (vooral medisch), Tencent (het bedrijf achter WeChat, het Chinese Facebook), Eagle brother (drones voor het sproeien van pesticiden, bedrijf was pas 11 maanden oud), Rapoo (ontwerp en productie van draadloze apparatuur, muizen, luidsprekertjes enz.), 3NOD industrial park (productiebedrijf van het 3NOD industrieel imperium). Voor jullie verslaggever waren de toppers: Seeed Studio (sympatieke uitstraling, open source), Tencent (indrukwekkend product met functies die Facebook tot nu toe nog niet in de vingers heeft) en Rapoo (open, vriendelijke sfeer). Het was ook goed om drie dagen met dezelfde groep mensen van over heel de wereld door te brengen met al hun onderlinge verschillen én gemeenschappelijke interessen. En de lunches waren uitstekend 🙂 ‘

Tot slot twee mogelijk interessante aanbiedingen mbt veiligheid.

‘Fab Lab Safety Game
Wil je eens systematisch kijken naar alles wat met veiligheid en gezondheid in je fablab te maken heeft? Wil je zeker weten dat je de weet waar de risico’s liggen? Wil je daar als team je samen van bewust zijn en stap-voor-stap verbeteringen aanbrengen? Speel dan met je team gedurende één dagdeel het Fab Lab Safety Game. Je gaat dan in drie groepjes verschillende aspecten van je fablab en zijn risico’s in kaart brengen en komt samen  tot een afweging en maatregelen.
Het Fab Lab Safety Game is  een zogenaamd tabletop game; je hebt dus geen computer nodig om het te spelen. Het game materiaal en de facilitator guide is gratis te downloaden. Je kunt met een uurtje voorbereiding zelf de game-sessie leiden, maar  je kunt ook een ervaren spelleider inhuren; dat kost tot en met 31 december 2016 slechts EUR 60 (incl. BTW). De game is ontwikkeld door Pieter van der Hijden en Lipika Bansal. Contact: info@sofos.nl.’

‘Workshop RI&E voor Fablabs
MakerSpace Harderwijk biedt een workshop RI&E aan, die gegeven wordt door Perspectief .
De Veiligheidskundige van Perspectief vertelt tijdens de workshop hoe je de RI&E inregelt in VVS (Veiligheid Volg Systeem). VVS is een digitale omgeving waar de Risico-inventarisatie & Evaluatie uiteindelijk wordt opgeslagen en geborgd.
Prijs p.p. 95,- ex. BTW.
De onderstaande opties zijn voor degene die ingetekend hebben geheel vrijblijvend.
1) Deelnemers ontvangen tijdens de workshop een checklist en gaan hier mee aan de slag in hun eigen lab
2) Deze checklist sturen ze op naar Perspectief
3) Perspectief verwerkt uitkomsten in VVS. Dit kost 150,- per lab
4) Officiële gecertificeerde toetsing op locatie bij Fablab kost 495,- (1 dagdeel van 4,5 uur)
Totale kosten per lab: 95 + 150 + 495 = 740,- ex BTW
(ter vergelijk: regulier tarief RI&E is ongeveer 1249,-)
Voordelen:
1) Iedereen is op de hoogte van wet en regelgeving
2) De LAB’s die meedoen hanteren een identieke werkmethodiek
3) Alle LAB’s kunnen bij elkaar meekijken in elkaars RI&E’s
4) Daardoor kunnen centrale aandachtspunten gedefinieerd worden en centraal aangepakt worden
5) RI&E blijft door VVS actueel ( € 99,50 per LAB per jaar VVS kosten). Dit voorkomt kosten in de toekomst voor een nieuwe 0-meting en het is veel gebruiksvriendelijker dan een papieren versie.
Mail voor interesse naar info@makerspaceharderwijk.nl (Richard van der Poll)
Met de geïnteresseerden stemmen we de workshopdata af.’