FabLab BeNeLux Nieuws September 2016

fablab

Gisteren was er fabtafel bij Stadslab Rotterdam. Onderwerpen waren het Internet of Things en de wens voor een precisering van het FabCharter voor de BeNeLux.
De eerstvolgende fabtafel is gepland op woensdag 7 december in Aalst, België.

De inschrijving voor de 7e editie van de Fab Academy is open. FabLab Amsterdam in de Waag is weer een van de  labs waar men de opleiding kan volgen. Het programma loopt van januari tot juni 2017.

Het Coöperatief Fablab013 u.a. verhuist vanaf november 2016 voor de komende 15 jaar naar Groenstraat 139 Hal 355 in het Voltcomplex in Tilburg. Nabij Voltage Tilburg.

FabLab Bieb Hilversum heeft de FabLab bus operationeel. De bus gaat naar scholen voornamelijk voor educatie. Mirjam Röling ontwierp de inrichting.

De Makerspace Harderwijk opent op vandaag 15 september in Gebouw California aan de Deventerweg. Open inloop op donderdag.

FabLab Ede verhuist naar een nieuwe lokatie. Die gaat er zo uitzien.

FabLab CODA in Apeldoorn zoekt een Stagiair voor minimaal drie maanden.

Ecofablab in Brugge heeft een nieuw adres: Koningin Astridlaan 4, 8200 Brugge

Op 26 augustus werd in het Technologie Park te Zwijnaarde het FabLab van de Universiteit Gent geopend:
P3Lab includes the new Fablab of Ghent University and the equipment for polymer processing and protoyping, design- and simulation-possibilities for polymers and testings.’

Op 8 september werd het TextileLab van de Waag geopend, dat bestaat uit een Academy-lesprogramma, wekelijkse open avonden en evenementen. ‘Het TextileLab Amsterdam maakt deel uit van het Europees gefinancierde project: Textile and Clothing Business Labs (TCBL).’ 20 september is er open avond.

FabLab Ronse blijkt de afkorting van Fab(ric) Lab Ronse in België.
Ook daar de mogelijkheid te experimenteren met textiel.

Op donderdag 8 september is het JackLab in Assen van start gegaan. Een FabLab midden in een mooie zeer ruim opgezette bibliotheek aan de Nieuwe Kolk. Gekoppeld aan het JackLab, geleid door professor Jack, worden workshops aangeboden aan basisscholen. Fase twee is de open inloop opzetten en de faciliteiten aan ondernemers aan te bieden.

Op zaterdag 17 september komt er het Oogstfeest in de WAR, de oude verffabriek, waar ook FabLab Amersfoort zit. ‘Twee weken geleden hebben we bij de gemeente Amersfoort een bieding uitgebracht op de fabriek, waarin we voorstellen om de hele fabriek duurzaam her te bestemmen als vrijruimte voor kunst, techniek, duurzaamheid en onderzoek. Einde deze maand horen we of het stadsbestuur deze visie ondersteunt.
Maar voor het zover is vieren we graag een feestje. Het oogstfeest van 10 jaar De WAR. Op zaterdag 17 september zijn er vanaf 13:00 workshops, lezingen, optredens, een markt met projecten en producten, eten en drinken.
Het programma-in-wording vind je op dewar.nl/oogstfeest. Wil je daar nog wat aan toevoegen, stuur ons dan even een mailtje met een korte omschrijving en een plaatje, dan voegen we je graag toe aan het feestprogramma.’

Op zaterdag 17 september zal Bouwkeet, de makerspace van Bospolder-Tussendijken, om 12:00 officieel geopend worden door burgemeester Aboutaleb, ‘waarna de Rotterdamse straatvoetballer Soufiane Touzani zijn kunsten zal vertonen. Daarna kunt u deelnemen aan een van de vele gratis workshops in onze werkplaatsen waaronder hout, metaal, textiel, keramiek en het fablab. Workshops zullen starten om 13:15, 14:30 en 15:45.
 Laat even weten als je komt door een e-mail te sturen naar opening@bouwkeet.org.’

Op 21 september is er ’s avonds een meetup over MakerEducation bij RDM in Rotterdam

1 en 2 oktober is het Weekend van de Wetenschap, waar een aantal van onze labs aan meedoet.

Op dinsdag 4 oktober organiseert SURFnet een netwerkbijeenkomst voor professionals van innovatielabs van onderwijsinstellingen. Tijdens de bijeenkomst krijgen deelnemers informatie over de Innovation Challenge.

Op donderdag 6 oktober nodigt Partos, branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, alle FabLabs uit voor de derde editie van haar Innovatiefestival. NEMO Science Museum in Amsterdam is die dag gevuld met talloze innovaties die gaande zijn op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid. Het Partos Innovatiefestival viert successen, showt inspirerende projecten en initiatieven en biedt een podium aan vooruitstrevende denkers en doeners. Het is een feestelijke mix van inspiratie en inhoud, doen en luisteren, maar ook het opdoen van nieuwe skills en inzichten. Kijk op www.partos.nl/innovatie voor alle sprekers en sessies! Geïnteresseerde FabLabs kunnen zelfs met een stand op de markt van het Innovatiefestival staan, meld je hiervoor aan bij Yeming Rouw, via yeming@partos.nl.

Op zaterdag 8 oktober is van 11 tot 4 de officiële opening van het Kennislab in het souterrain van de Bibliotheek Steenwijk. Dit is een leer- en werkplaats waar iedereen spelenderwijs kennis kan maken met alle aspecten van digitale fabricage. Na de officiële opening is er een open inloop en zijn er demonstraties met de 3D printers en lasersnijder.

Wie in aanmerking wil komen voor een FabLab licentie voor Autodesk moet zich zelf aanmelden op fablabs.io . De procedure bij MIT neemt wel tijd.

Doodle 3D, ontstaan in FabLab Amersfoort, komt volgende week met een nieuwe Kickstarter om de functionaliteit van de huidige Doodle3D WiFi box uit te breiden.

Er loopt een Kickstarter voor de WAZER, een desktop watersnijder, die ook metaal aan kan. $3599 voor de early birders. Met nog 57 dagen te gaan staat de teller nu al op $788k van de gevraagde $100k. Helaas alleen in de USA.

Dichter bij huis is er een desktop lasersnijder in de maak: de FabKit van FabCreator. 40 Watt met een bed van 65 x 45 cm, aluminium kast. Hij was afgelopen zaterdag in bedrijf te zien op de miniMakerfaire in Eindhoven. Zelf in elkaar te zetten vanaf €2500 ex btw plus €300 voor een eenvoudige laserbuis. Pre-order voor aflevering in november. Ziet er interessant uit o.m. omdat de buis mee rijdt op de gantry en je dus geen spiegelafstelproblemen hebt. En alles open source.

Dat levert wel een interessant dilemma op: de keuze tussen een camera-assisted cloud-dependent locked-in Glowforge en een volledig open source recht-door-zee FabCreator.

Tot slot:
Onlangs kregen wij op de contactpagina van fablab.nl de volgende vraag binnen.
Ik was benieuwd of ik met mijn vrienden een 3d scan van onze hoofden kan laten maken zodat we deze als pillonnen voor een bordspel kunnen 3d printen. Een vriend van ons wordt namelijk 25 en dat leek ons een erg leuk idee! “
Het standaard antwoord vanuit de Stichting is: wend je tot een fablab bij jou in de buurt.

IMG_2226

Maar afgelopen zaterdag liep ik op de miniMakerfaire Eindhoven Hanne van Essen tegen het lijf, een van de founders van fablab.nl in 2007. Met zoon Kuno. Kuno heeft een 3D scan- en 3D printservice met een Sense en een Ultimaker Original. 3dlineo.nl . Die kan dat dus ook, twee weken geleden stond hij te printen op de Hiswa.
Kuno Zeldenrust is 12.

IMG_2227