FabLab ontwikkelingen in België

Boven de grote rivieren draagt men graag uit waar men mee bezig is, ten zuiden daarvan gaat men gewoon aan de slag en gaat pas publiek als alles goed op streek is. Een interessant cultureel fenomeen in zo een klein gebied als de BeNeLux. Want beide aanpakken hebben hun voor- en nadelen.

En er gebeurt veel in België.
Afgelopen week opende (foto) het FabLab in Zottegem. Als onderdeel van Atheneum Zottegem. Aan de oprichting er van is vele maanden gewerkt, maar daar kwam weinig van naar buiten. Niemand minder dan Peter Hinssen aanvaardde het peterschap van dit fablab.

Morgen 28 september is de eerste workshop van FabLab Thomas More van de Thomas More hogeschool gevestigd in Mechelen en deel uitmakend van de associatie van hogescholen bij de katholieke universiteit van Leuven.  Eigenlijk zijn ze binnen Thomas More al bijna 3 jaar bezig met  een interne makerspace, die gebruikt wordt binnen verschillende (professionele) bacheloropleidingen: leerkracht lager onderwijs, interieurvormgeving, productontwikkeling en autotechnologie.
Dit fablab is – om in stijl te blijven – dus geen utopie meer. Want het is 500 jaar geleden dat Thomas More zijn Utopia schreef. Leuven viert dit en de KU heeft een tentoonstelling Ex Vitro.
Ex Vitro is een creatieve samenwerking rond kunst, wetenschap en technologie van Fablab Leuven KU, Incentim en Culturele Studies KU Leuven en de Verbeke Foundation. Kunstenaars als Joke Raes, Frederik de Wilde en Bas Smets verkennen met de nieuwste technologieën de grenzen van hun utopische gedachten. Ze kregen van Fablab de gelegenheid om nieuw werk te ontwikkelen in de hightech 3D faciliteit.’

Eind augustus werd in het Technologie Park te Zwijnaarde het FabLab van de Universiteit Gent geopend:
‘P3Lab includes the new Fablab of Ghent University and the equipment for polymer processing and protoyping, design- and simulation-possibilities for polymers and testings.’

FabLab Klein-Brabant is een jaar op zoek geweest naar een locatie en heeft die nu gevonden in de bibliotheek van Peers. Veel apparatuur moet nog binnenkomen, maar ze gaan wel open op 8 october !

En er zijn allerlei initiatieven, die nog een beetje onder de radar zijn, zoals:
– een fablab in het Koninklijk Technisch Atheneum van Brakel (zelfde schoolgemeenschap als het KA van Zottegem)
– een fablab binnen een scholengemeenschap in Geel
– een fablab aan de Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerpen
– een fablab aan het VTI-Zandhoven.

Een verassing vormt de Faber Makerspace aan het Hessenplein 2 in Antwerpen, die 1 october opent !

Een Belgische insider stelde: “Mijn voorspelling is dat binnen dit en 5 jaar elke grotere gemeente/stad, elke hogeschool, elke universiteit en elke grotere scholengemeenschap over een fablab zullen beschikken, en de bibliotheken uitgerust met een kleine makercorner.