Fablabs in centraal Europa bijeen op Fabelgrade

Vorige week kwamen fablabs uit centraal Europa bijeen op FABELGRADE. Een aantal heeft al een band via het Interreg project Fablabnet (AT, HU, CZ, PL, SLO, SK en HR (Kroatië). Maar in Belgrado waren nu ook labs uit Servië, Rusland, Montenegro en Bulgarije.
De meeste labs zijn institutioneel van aard (edu/uni) en wat men zocht was elkaar te leren kennen op een peer-to-peer basis. Niet om een organisatie op te tuigen, maar voor networking in de klassieke zin.

Bart Bakker hield een keynote over Minifablabs en de Makerkar. Fablab Kroatië stelde de vraag: “Wij zijn een land met 1000 eilanden; hoe brengen we daar het ‘maken’ heen?”. Dat schepte direct een band. En vermoedelijk een project.

Tot mijn verrassing was de Nederlandse ambassade medesponsor van het event. Het blijkt dat onze ambassades contacten op innovatief gebied bevorderen. Zo kregen wij onlangs ook een verzoek van de ambassade in Minsk (Belarus) voor een mogelijk contact tussen een fablab in oprichting in de stad Babruysk en een fablab in de Benelux.

Ook aanwezig was Alexandre Rousselet, die in europees verband VULCA opzet: een Erasmus-achtig uitwisselingsprogramma voor labmanagers. Hij reist met zijn gele busje – en tomeloos enthousiasme  – heel Europa door van lab naar lab. In alle windrichtingen. Als bindende factor tussen europese labs. Alex trekt ook het thema ‘mobility’ voor de FAB14.

De volgende meeting van fablabs is de FAB14 in Toulouse in juli. Het gedistribueerde deel krijgt nu goed vorm: 8 thema’s door heel Frankrijk: Agrofood, Ecologie, Economie, Education, Energy, Science and Research, Solidariteit en Mobiliteit. Wie deel wil nemen aan een van de onderwerpen, kan zich melden. Transport naar Toulouse is inbegrepen. De deadline voor het willen geven van een workshop op de FAB14 zelf in Toulouse is 13 Mei.