FabLab BeNeLux Nieuws – Februari 2018

Het grote Maakfestival voor het onderwijs zal op 26-28 september 2018 plaatsvinden in Eindhoven: een Maker Faire Nederland met als werkthema “Heel Nederland Maakt”. Dit als invulling van het Kamerbesluit van vorig jaar.
Vrijdag 26 een FabLearn onderwijsconferentie en zaterdag en zondag  de Maker Faire.
Er zijn drie organisatoren: de groep rond Waag Society, het Nationaal theater en de Craft Council. Meer details zijn nog niet bekend.

Het Makerfestival Twente komt op zaterdag 26 en zondag 27 mei 2018 in het Roombeek Cultuurpark in Enschede. Voor de vijfde keer alweer.

FabLabs, die zijn opgenomen op fablabs.io kunnen gratis een exemplaar krijgen van het nieuwe boek “Designing Reality” van Neil Gershenfeld .
Hoe dit gaat is te vinden op de Fabfoundation.
Labs die nog niet op de wereldwijde lijst staan, kunnen zich registreren via fablabs.io

Bart Bakker werkt aan de MAKERKAR, een open source mobiel fablab voor bibliotheekvestigingen. Met aan boord een lasersnijder met luchtfilter voor gebruik binnenshuis. Plus een Ultimaker,  vinylsnijder/plotter, gereedschap en materialen. Past door iedere deur vanaf  70 cm. Het afgelopen weekend is er een pilot mee gedaan op de Hackaton in het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem. Het ding gaat ten doop op 20 maart op het Nationale Bibliotheekcongres in Den Helder.

De Koninklijke bibliotheek hield 8 februari een Innovatiedag in Utrecht, waar ‘makers’ in de bieb-wereld werden uitgenodigd deel te worden van participatiethema 7 ‘Werkplaats’. Op biebtobieb.nl is een groep ‘de bibliotheek als werkplaats’ en op Slack ‘Bibliotheeklabs’.

Vorige week opende in Geel, België, het fablab van de KOGEKA-scholengemeenschap, samen met CVO-HIK en Roland DG, in de gebouwen van Sint Jozef Geel.

FabLab Kleinbrabant in Puurs heeft een satellietlab ingericht in de bibliotheek in Sint-Amands: de Biebfabriek. Er is ook een satelliet in de planning voor de nieuwe bibliotheek van Bornem

Fablab Waag heeft de open inloop in ere hersteld: op donderdag.

Op de onderwijsbeurs IPON was een hoek ingericht als het ‘Coding en Makersplein’. Met vooral robotjes, VR, en een groen scherm. Als makers waren er Doodle3D, 3D Kanjers en de Maakotheek, die maakboxen verhuurt ‘die alle ingrediënten bevatten voor zorgeloos en inspirerend techniekonderwijs: lessen, apparatuur, verbruiksmaterialen en begeleiding.’ Makereducation staat duidelijk nog in de kinderschoenen.

Fablab Flevoland wil het grote arsenaal van vitale ouderen mobiliseren voor educatie, door hen het gemak en de lol van Fusion360 te leren. Met de bedoeling hen in het onderwijs te laten assisteren en leerkrachten te ontlasten. In het Innovatielab worden de cursussen aangeboden. Er blijkt  veel interesse voor te zijn.

Er is eenvoudige en laagdrempelige ontwerp-software beschikbaar, die misschien de moeite waard is om eens naar te kijken:
Onshape, een gratis 3D CAD tekenpakket, browser georiënteerd, dat geheel in de cloud werkt.
Doodle3D Transform, zeer geschikt voor instappers; de wat kinderlijke userinterface is bewust gekozen gezien de doelgroep, maar de functionaliteit is prima.
Vectr is een grafisch pakket voor beginners: een gratis 2D tekenprogramma, dat men zou moeten vergelijken met Inkscape voor gebruiksgemak. [Niet te verwarren met Vectric, van het bekende Vcarve Pro voor CNC werk, dat tegenwoordig ook een voordelige makerspace edition heeft.]

De organisatie van FAB14 in Toulouse raakt langzaam op stoom.
11-13 July 2018 – FabCity Paris
14-15 July 2018 – Fab Distributed in 9 differents cities in France focus on 9 main topics
16-20 July 2018 – FAB14 in Toulouse

Enige Makerfaires op komst.
April 14-15, 2018 Maker Faire Prague
April 28-29, 2018 Luxembourg Mini Maker Faire
May 5-6, 2018 Maker Faire Vienna
May 25-27, 2018 Maker Faire Berlin
May 26-27, 2018 Vilnius Mini Maker Faire
June 14-16, 2018 Maker Faire Barcelona