Nieuwsbrief FabLab Benelux Juni 2017

fablab

Nieuwsbrief FabLab Benelux Juni 2017

FabTafel 29 juni te Alkmaar

Donderdag 29 juni om 14 uur organiseert FabLab De Kaasfabriek een fabtafel in Alkmaar. Onderwerp van deze middag zal The Things Network (TTN) zijn. Het TTN netwerk past door zijn open “spirit” goed bij de structuur van onze fablabs. De basisstations worden door particulieren en gemeenten in de lucht gebracht en gehouden. Het netwerk is door iedereen te gebruiken zonder abonnementen. Een netwerk voor en door “the people”. Een mooi voorbeeld in ons FabLab Benelux netwerk is het project Meetjestad dat door FabLab Amersfoort is geïnitieerd. We gaan deze middag hands-on in op de diverse onderdelen van dit netwerk. De basisstations – gateways genoemd -, de nodes en het netwerk. Een korte presentatie over de -we mogen wel zeggen- zeer succesvolle, Kaasfabriek junior IOT Challenge. Ook bespreken we wat wel en niet kan met TheThingsNetwork. Verder is aanwezig onze lokale uitvinder die zijn eigen Gateway presenteert. Plaats is FabLab De Kaasfabriek Alkmaar, Pettemerstraat 15, 1823 CW Alkmaar. Met het openbaar vervoer, wij zitten 10 minuten lopen vanaf het NS station Alkmaar. Parkeren kan op het betaalde parkeerterrein aan de overkant. Geef je hier op: hier aanmelden.

————————————–

Denkers & Doeners gezocht

Dames en heren, lezers van deze nieuwsbrief, onze wereld kolkt van energie. Wij allen die het FabLab een warm hart toedragen, behoren tot een steeds groter en uitdijend netwerk van een niet meer bij te houden breed scala van activiteiten. Wij adviseren dat ook niet te willen controleren. Wij willen hoogstens waar mogelijk faciliteren vanuit onze belangrijkste grondgedachte: versterken wat mooi is. Daarom hebben we onlangs een online (Slack) omgeving ingericht waar we elkaar ontmoeten en ondersteunen op weg naar versterking en groei. Heb jij zin om je in te zetten voor het Benelux netwerk van FabLabs? We zien je graag komen. Mail ons je interesse en we hijsen je aan boord. Hieronder een lijstje van wat grote en kleine klusjes die voor het oprapen liggen: – Vacante penningmeester positie in het bestuur, – Communicatie, – Vertalingen (FR <> NL), – Social Media, – (Web)design en (grafische) vormgeving, – Community building / management, – Projecten die bijdragen aan het versterken van het netwerk in de Benelux. Hier kan je je interesse tonen.

Technopolis draagt web domein fablab.be over

Tot op heden heeft Centrum Technopolis in Mechelen de domeinen fablab.be in beheer gehad. Stichting FabLab Benelux heeft enige malen geprobeerd de domeinen over te nemen. Met de huidige algemeen directeur Stephane Berghmans is een constructieve dialoog gestart hoe de FabLab community en Technopolis elkaar kunnen versterken vanuit hun eigen rol. De heer Berghmans over de kansen tot samenwerking: “We zien veel mogelijke synergieën met Stichting FabLab Benelux. Wie weet wat er allemaal uit de bus komt als we onze creatieve geesten bij mekaar steken. Hier kunnen alleen maar goeie dingen uit voortkomen!”. Die dialoog is nog niet afgerond (daarover kan later meer info verwacht worden), maar het heeft er in ieder geval toe geleid dat Technopolis de fablab gerelateerde domeinen inmiddels aan de stichting heeft overgedragen. Dit betekent dat geïnteresseerden nu bij het bestuur van de stichting via het contactformulier een aanvraag voor een fablab.be emailadres kunnen doen. Geef wel even aan bij welk lab je hoort en wat je motivatie is voor een fablab.be mail adres.

De waarde van Stichting FabLab Benelux

Om de domeinnaam fablab.be te verkrijgen zijn er door Technopolis een paar vragen gesteld die we graag delen, omdat ze een inkijk bieden in wie we zijn en waar we voor staan. Q: ”Wat is de toegevoegde waarde van uw initiatief voor de fablab community? Ik voel een contradictie in het initiatief. U vermeldt dat deze een open community is, maar door het merk te registreren maakt u deze in mijn ogen meer gesloten. Ik zie dat ze een licentie moeten nemen om gewoon al de naam fablab te kunnen gebruiken. Dat voelt voor mij eerder beperkend. Het antwoord dat we formuleerden staat hier op onze website. Heb jij ook een vraag stel hem dan hier.

Bestuurswijzigingen

Onlangs hebben zich een paar veranderingen afgespeeld in het bestuur van de Stichting. Wij hebben na een paar jaar trouwe dienst afscheid genomen van Jeroen de Boer en Ronald Scheer. Gelukkig hebben we weer een paar nieuwe kanjers in ons midden gekregen. In de eerste plaats Stijn de Mil die België vertegenwoordigt in het bestuur. In de tweede plaats is Peter Troxler Secretaris geworden en vervangt als zodanig Leen van Wijngaarden. Jeroen de Boer’s voorzittershamer is overgenomen door Dirk van Vreeswijk. Het bestuur wordt verder ondersteund door Luc Hanneuse uit Brussel die het Franstalige België vertegenwoordigt. Daarnaast Rodolfo Baïz die ons in Luxemburg vertegenwoordigt. Verder zijn er dan nog onze longtime leden Leen van Wijngaarden, Bart Bakker en Klaas Hernamdt. Wij zijn een onbezoldigd bestuur. Mocht je interesse hebben in bestuurswerk, laat je dan horen. Voor een bio van een ieder zie http://stichtingfablab.nl/

Stuur ons nieuws en wij verspreiden het

Het Stichtingsbestuur ontmoet elkaar dagelijks op Slack. Dat bleek effectiever dan de traditionele skype sessies. Vanuit Slack sturen we o.a. onze social media aan: via LinkedIn, Twitter, Facebook en onze website bereiken we zo’n 15.000 volgers (en groeiend en wereldwijd). Heb je nieuws, een agendapunt, een workshop, laat het ons weten en we verspreiden samen je laatste nieuwtjes. Of beter, haak aan bij Slack en voer het Yala beest zelf! Mail ons als je een fablab email adres wilt hebben.

Rol FabLab Benelux Landelijke Maker Event 2018

Op 15 maart 2017 publiceerden wij op onze website een call van het Ministerie van OC&W voor de organisatie van een landelijk makers evenement voor het onderwijs in 2018. Toen de tender werd gepubliceerd hebben we als Stichting FabLab Benelux besloten dat we niet zelf een aanvraag wilden doen. We besloten dat we faciliterend wilden zijn aan initiatieven die zouden ontstaan. We zouden logischerwijs, gezien onze rol en landelijke dekking, door diverse partijen benaderd worden, zoals ook inderdaad is gebeurd. Faciliterend wil zeggen dat we het belangrijk vinden dat er landelijke spreiding op een of ander manier in de concepten terugkomt, waar onze aangesloten labs ook van kunnen profiteren, direct of indirect. En faciliterend is ook in communicatieve zin: zorgen dat iedereen in het land weet heeft van het Makerevent. Dit standpunt hebben we in de verschillende initiatieven helder gecommuniceerd. Uiteindelijk zijn we als Stichting aangeschoven bij 2 aanvragen namelijk die vanuit Platform Maker Education met als penvoerder Waag Society en die vanuit de Hogeschool Utrecht met als penvoerder Instituut Archimedes. Uiterlijk 31 augustus maakt het Ministerie bekend hoe het maker event 2018 voor het onderwijs vormgegeven gaat worden. Wij zetten ons in voor de FabLabs in de regio in deze. Wil je aanhaken, meld je dan hier.

Maakonderwijs doen we samen

Tijdens de Maakweek van 23-28 mei hebben meer dan 75 partners zich ingezet voor meer maakonderwijs in Nederland. Dankzij een grootschalige samenwerking werd ABC van het Maken een succes! Er zijn massaal foto’s, filmpjes en gifjes gedeeld: van zelfgemaakte fidget spinners tot kartonnen space-shuttles en Arduino wedstrijden tussen leraren en leerlingen. Had je het filmpje nog niet gezien? Kijk het hier terug. Dit is slechts een kleine greep uit de fantastische activiteiten die jullie hebben georganiseerd. Het resultaat? Honderden blije kinderen, eindeloos veel inspiratie en bovenal: te gekke maak projecten en creaties. Bekijk hier het overzicht van de beelden. In de toekomst blijft Platform Maker Education zich natuurlijk inzetten voor meer Maakonderwijs in Nederland. Wil je op de hoogte blijven? Houdt dan de makereducation.nl in de gaten voor nieuws, blogs en evenementen bij jou in de buurt!

Lasersnijder aanbieding voor FabLabs

Geert Veldhuizen van FabLab de Nijverheid heeft een partij nieuwe stabiele lasersnijders te koop met een bedgrootte van 1300 x 900 mm. Hij biedt ze voor een speciale FabLab prijs aan: machines met een vaste werktafel € 6250,- ex BTW en een verstelbare tafel werktafel voor € 6650,-. Voor meer info zie: https://link.marktplaats.nl/m1172580237

 

Makers Event voor Urban Innovators

1 juli organiseert Spark Campus het Spark Makers Event in Den Bosch. Het thema van dit event is urban innovation waar makers en innovatoren hun projecten presenteren in een expo. De organisatie is speciaal op zoek naar makers uit Vlaanderen. Ken je namen van interessante makers & urban innovators die we zouden kunnen benaderen? Kijk voor meer info. Verder zijn er enkele presentaties en een pitch event. Food trucks ontbreken ook niet uiteraard. Het event vindt plaats op de Tramkade, wat een opkomende broedplaats is voor de circulaire economie in de binnenstad van Den Bosch. Deelname is gratis en elke maker krijgt een stand om werk te laten zien.

Koppelting bij FabLab Amersfoort

In de week van 21-27 augustus vindt in De War – het thuis van FabLab Amersfoort – Koppelting 2017 plaats. De opvolger van FabFuse unconferences: een grassroots festival / hackaton waar deelnemers zelf het programma maken. Hier de groeiende line-up. Met o.a. Bart Bakker’s FABSLADDA .

FAB13 in Chili

De jaarlijkse FabLab conferentie is dit jaar in Santiago de Chile van 31 juli tot 6 augustus: FAB13. Daar treffen fabbers uit de hele wereld elkaar. Volgend jaar komt de conferentie naar Frankrijk.