Nieuwsbrief FabLab BeNeLux – najaar 2017

Op woensdag 6 december is er in FabLab Zeeland een FabTafel over bibliotheken en fablabs gepland.
Over de veranderende rol van bibliotheken in het kader van digitale geletterdheid, 21st century skills en maker education; over de kennisdriehoek bibliotheek – maakplaats – onderwijs.
Programma:
– ‘Digital literacies and Making’, keynote over digitale geletterdheid door Doug Belshaw,
met respondenten Jeroen de Boer en Peter Troxler en discussie met het publiek.
– ‘OBA, Librarian Maker Camp en Maakplaats021’ door Sacha van Tongeren, OBA
– ‘Het FabLib project in Vlaanderen’ door Lotte Boury, FabLabFactory
– Mini Maker Camp: Making en Digital literacies.
– Borrel
Plaats:  ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg.
Op 5 minuten lopen van het NS-station.
Inloop 13:30, begin 14:00; borrel 17:30-18:00
Bij de Fabtafel zijn welkom: bibliotheken, fablabs, initiatieven en serieuze geinteresseerden.
In het bijzonder ook uit België !
Graag aanmelden.

 

FabLab de Waag was in 2007 het eerste fablab in Nederland.
‘On 4 November 2017, we’re raising our glass to celebrate ten inspiring years of maker culture at Fablab Amsterdam, the first Fablab in The Netherlands! For this special evening, we’ve put together a two-part programme for you: a Talkshow and a Magnificent Makerfest.’
De uitnodiging staat hier.
Daarna museumnacht tot 02.00 uur

 

In Utrecht komt een fablab in de Bibliotheek, met de naam ‘Laboratorium’. Er wordt al druk ingericht. Het lab heeft nu nog uitzicht op de Dom, maar over twee jaar verhuist het naar de nieuwe bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude.

In Hardenberg is FabLab Hardenberg in oprichting in de Bibliotheek in LOC+
Ze houden een aantal weekenden fablab om de interesse in Hardenberg te peilen.
De bedoeling is medio 2018 te openen.

 

In FabLab Protospace in Utrecht ontstond 6 jaar geleden de Ultimaker. Nu is Ultimaker een bedrijf met 300 medewerkers. Iets om als fablab trots op te zijn.
Investeringsfonds NPM Capital (SHV) heeft een meerderheidsbelang genomen in Ultimaker. Hier de aankondiging.

 

De WAR in Amersfoort start dit najaar weer met een Fabskills cursus.
In deze vijfdelige cursus leer je werken met alle machines in het Fablab, van de eerste stappen met de ontwerpprogramma’s tot en met het werken met de apparaten. Je maakt je eerste 3D print, je gebruikt de lasersnijder, de foliesnijder en de portaalfrees. Na vijf avonden heb je een goed begin gemaakt met het leren kennen van de machines en de software.
De cursus start  op woensdag 1 November om 20.00 uur en zal om de woensdag plaatsvinden. Je krijgt opdrachten mee om in de tussenliggende week uit te voeren.
De cursus is bedoeld voor toekomstige labmanagers (vrijwilligers in het Fablab), maar is ook toegankelijk voor mensen die het gewoon willen leren. Als je na de cursus labmanager wordt betaal je niets, en anders kost de cursus 250 euro.
Programma FabSkills
Les 1: Introductie Fablab en Inkscape: Maak je eigen tandwiel
Les 2: Introductie werkwijze FabLab Amersfoort en Maak je eigen stempel
Les 3: De Amersfoortse FabLab Manager en Installeer blender, Freecad en Cura.
Les 4: Onderhoud en Veiligheid en 3D modelleren van 2D naar 3D
Les 5: Leer werken met de Portaalfrees.
Je kunt je opgeven bij info@fablabamersfoort.nl
Locatie: Fablab Amersfoort
Geldersestraat 6, 3812PP Amersfoort

 

Op 26 september j.l. is de Fabricademy gestart; een multidisciplinaire opleiding op het snijvlak van digital fabrication, biologie en textiel. In 17 FabLabs wereldwijd zijn 40 studenten, naar voorbeeld van de FabAcademy, begonnen aan een 6 maanden lang programma. Stichting FabLab Benelux heeft met hulp van Marina Toeters voor 2 bachelor studenten van de TU/e een scholarship gevonden bij papierfabriek Coldenhove. Coldenhove ziet grote potentie in FabLabs om het transfer papier om textiel te bedrukken onder de aandacht te brengen van makers. De paklijst (http://wiki.textile-academy.org/siteequipmentlist) van een deelnemend lab bevat een optionele sublimatie unit waarvoor Coldenhove het papier produceert. Volg de studenten Julia van Zilt en Brigitte Kock. Voor meer info of deelname aan het scholarship programma voor andere aankomende academies, neem met ons contact op.

 

De NHL Frisian Design Factory ontwikkelde een modulair bakfiets-lab op basis van een Open Source ontwerp van XYZ-Cargo, waarmee scholieren zelf een product kunnen ontwerpen én maken.
Je kunt hier kunststof afval omzetten naar nieuwe producten met behulp van een grinder, smelter en 3D printer.

 

 

Afgelopen week nam Dirk van Vreeswijk deel aan de WTIN IOT en Textiel Conferentie in Amsterdam. Aldaar vernam ik (Dirk) dat de Textielindustrie Roadmap van Europa 2 ontwikkelrichtingen voorziet:
volledige productie integratie aan de ene kant op weg naar totaal geïntegreerde massaproductie ketens eindigend in online winkels en aan de andere kant FabLabs en individuele makers op weg naar totale keten omkering waar consumenten producenten worden. Op een van de avonden sprak ik met de 64 jarige Mr. Oono uit Japan, ex directeur van Konica Minolta. Toen ik hem vertelde over FabLabs sprongen de vonken uit zijn ogen. Hij rende naar zijn koffer en haalde daar een doosje met een boekje uit. Zijn zoon is architect en in zijn vrije tijd maakte hij in FabCafé Tokyo de eerste prototypes van zijn 360 graden boekjes. Je kunt ze kopen op Amazon: http://amzn.to/2yUXbtJ. Een mooie synthese van de toekomst die ons wacht.

 

Nog wat nieuwtjes die al op de website stonden:

Fablab Enschede zoekt een nieuwe projectleider/manager
Ben jij een maker in hart en nieren met leidinggevende ervaring ?
Bekijk dan de volledige vacature (0,8 fte) hier:
http://www.werkenbijsaxion.nl/vacature/projectleider-manager-saxion-fablab-enschede.html

Smartlab Deventer heeft ivm zijn nieuwe locatie een ZCorp poederprinter type Zprinter 310 te koop. Prijs 3500 euro inclusief schoonmaakstation. Contact Eric Gerritsen op info@smartlabdeventer.nl voor details.

FabLab Den Haag is verhuisd naar een nieuwe locatie:
Van Alphenstraat 63D
2274NC Voorburg

Twee jaar geleden volunteerde Bart Bakker als de Maker des Vaderlands. Weliswaar op 1 april, maar wel een tandje serieuzer dan Arjan Lubach het later dat jaar deed met de Farao der Nederlanden.
Maar de wereld draait verder.
Begin october kreeg Arjan Lubach de Gouden Televizier-ring voor zijn ZML en werd Bart Bakker verkozen tot peetvader van #OctoberMake van het franse fablab netwerk, dat vorige week in Moulins bijeenkwam om FAB14 te plannen.
Réseau Français des Fablabs. www.fablab.fr