Nieuwsbrief FabLab Benelux September 2017

fablab

De Nieuwsbrief van FabLab Benelux geeft nieuws van en over de fablab community in de Benelux.
Achtergrond info over Fablab vind je op onze website fablab.nl.
Actualiteiten en maker oriented stuff staan op Facebook, Linked-in en Twitter, en minder op de website.
Facebook.com/fablabbenelux
Twitter: @fablab

Word lid van de FabLab interest Group:
https://www.linkedin.com/groups/89815
https://www.linkedin.com/company/15206212/
Word lid van de Slack Group (zie onder): stuur een DM / PM of email.

Licentiebijdrage
Zoals eerder aangekondigd, int de Stichting FabLab Benelux in oktober de licentie-bijdrage over 2017 à € 50 ex BTW middels een schrijven naar alle FabLabs in de Benelux. Vind bij de factuur een toelichting op de kosten en activiteiten van de Stichting. Update ons met mogelijke veranderde contactgegevens. Voor meer info over het werk van de Stichting zie http://fablab.nl/wat-is-een-fablab/stichting-fablab-benelux
As was announced before, the Benelux FabLab Foundation will in october invoice the yearly license fee of € 50 ex VAT. Attached to the invoice you will find an explanation of our costs and activities. Please update us on possible new contact data.

FabLab CODA in Apeldoorn heeft vacatures voor een Vakspecialist Innovatie en techniek (2 keer; 28 uur).
FabLab Bergen op Zoom moet zich nu zelf bedruipen. Dat lukt hen.
FabLab Groningen heeft inmiddels een team van 15 mensen.
FabLab Zwolle moest dit jaar de deuren sluiten ivm asbest in hun locatie; nu wil de gemeente op die locatie een plaats voor start-ups inrichten: Makerspace Zwolle.

Bibliotheken en fablab
Er zijn inmiddels 12 bibliotheken met een fablab en er is groeiende interesse uit die hoek. Bibliotheken en fablab’ zal ook het onderwerp van de volgende fabtafel zal  zijn. Datum is nog niet bekend, plaats waarschijnlijk in de bibliotheek in Middelburg.  Interessant voor de fablab community is het mogelijk zwaluwstaarten van fablabs, bibliotheken en onderwijs.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam bijvoorbeeld heeft zijn muziek de deur uitgedaan en richt nu in de vestigingen minifablabs in: Project Maakplaats021. Over de aanpak organiseert de OBA op 21 september samen met ProBiblio een bijeenkomst over maakonderwijs in de bibliotheek.

Betaalbare luchtfilterkast voor FabLabs
Filters voor de luchtbehandeling van een lasersnijder kosten rond de € 3000. Geert Veldhuizen van FabLab de Nijverheid heeft er eentje ontwikkeld voor een derde van de prijs: gewoon slim, met standaard componenten. De nieuwe makerspace in  Rotterdam, Makerdam (nog geen Fablab) kocht als eerste zo’n filter.
De lucht wordt via het systeem geleid door een grof voorfilter, een medium tussenfilter en een superfijn eindfilter. De gereinigde lucht wordt door een koolstoffilter heen geleid. Het resultaat is 99% schone lucht, die naar buiten kan worden afgevoerd. De kast heeft een eigen ventilator. De ventilator is standaard niet regelbaar en de kast met een afmeting van hxbxd 960x780x780 heeft aansluitingen met een diameter van 160 mm.
Voor FabLabs geldt  een speciale aanbieding voor de luchtfilterkast van € 995,- in plaats van € 1195,- exclusief BTW. Wil je meer weten bel GVLaser via 030 – 30 74 010 of mail naar info@gvlaser.nl.

FabLab013 in Tilburg heeft nu een Fiber laser Emma, die vele malen krachtiger is dan een reguliere CO2 laser. Materialen die bewerkt kunnen worden zijn bijvoorbeeld aluminium, zilver, titanium, RVS, koper en nog veel meer. Het graveren van oppervlakte gaat daarnaast ook nog eens supersnel. Het is zelfs mogelijk om in kleur te graveren.  Speciaal voor leden organiseren we een introductie / testdrive dagje op maandag 25 september tussen 14:00 en 16:00 uur om geheel gratis onze nieuwste ‘lady’ te ontdekken. Deelnemen? Stuur een email naar fablab013@gmail.com met als onderwerp “Demo Fiber Laser Emma” en meld je aan.

100% Made in Brussels
Dans le cadre de Design September 2017, du 15 au 30 septembre, visitez l’exposition collective 100% Made in Brussels au BIP. L’exposition montre la diversité des pratiques de 11 FabLabs & Makerspaces de Bruxelles : FabLab ULB, FabLab Brussels, FabLab’Ke, FabLab.iMAL, OpenFab, MicroFactory, VéloM2, Recyclart Fabrik, CityFab1, Collectif Baya et Atelier CNC.
Journées porte ouverte de tous ces espaces les 16 et 17 septembre.
Venez découvrir le mouvement créatif bruxellois lors de Design Brussels
Plus d’infos, lieux et heures d’ouverture (cliquer FabLabs&Makerspaces) ici.

Part of Design September 2017, from 15 to 30 September, visit the collective exhibition 100% Made in Brussels at the BIP. The exhibition shows the diversity of practices of the 11 FabLabs & Makerspaces of Brussels: FabLab ULB, FabLab Brussels, FabLab’Ke, FabLab.iMAL, OpenFab, MicroFactory, VéloM2, Fabrik Recyclart, CityFab1, Baya Collective and CNC Workshop.
Open days of all these spaces on the 16th and 17th September.
Come and discover the Brussels creative movement at Design Brussels.
More information, locations and opening hours (click on FabLabs & Makerspaces) here

Het Teacher Maker Camp 2017 vindt op 20 en 21 october plaats in de Waag in Amsterdam.
Ben je geïnteresseerd in de praktische aanpak van maakonderwijs op een school of een bibliotheek, en wil je de hands-on skills, kijk dan hier.
Het zijn twee leuke heftige dagen. Met twee meetups als follow-up.

Events coming up:
100% Made in Brussels open dagen op 16 en 17 september 2017
FabLab Zandhoven in België opent op 28 september 2017
Teacher Maker Camp 2017 20 en 21 october Waag
Dutch Design Week 21 t/m 29 oktober 2017
FabAcademy 2018, start in januari, inschrijving is geopend
Makerfaire Rome  1-3 december 2017
FAB14 is gepland van 12-19 juli 2018 in Toulouse, Frankrijk,  FAB15 in Cairo Egypte, FAB16 in Montreal Canada

Communicatie en Social Media: samenwerken via Slack
Het bestuur van de Stichting FabLab BeNeLux bestaat uit Dirk van Vreeswijk (voorzitter), Peter Troxler (secretaris), Klaas Hernamdt (penningmeester), Bart Bakker, Luc Hanneuse en Rodolfo Baiz. Hun achtergrond vindt u hier.
FabLab BeNeLux heeft de beschikking over goedgevolgde social media accounts, de mogelijkheid om advertenties op Google te zetten en we zijn in gesprek over een samenwerking met een social media en marketing organisatie ter ondersteuning van onze community.

Wil je daar gebruik van maken, stuur ons dan een berichtje per mail of social media. Dan nodigen we je uit in de Slack-omgeving. Dan kun je je aankondiging, evenement of nieuwsbericht onder de aandacht van een groter publiek krijgen!
Ieder lab heeft zijn eigen idee bij communicatie en social media. Sommige doen er niks aan, anderen hebben een speciale medewerker verantwoordelijk voor communicatie en PR. Vaak is het vrijwillig, soms professioneel. En dat is mooi, vrijheid, blijheid en diversiteit! Toch denken we dat voor sommige dingen meer samenwerking tot meer succes kan leiden. Het is toch jammer dat je een workshop moet afblazen wegens te weinig opkomst. Dat je maar een paar reacties op een vacature krijgt. Gezamenlijk hebben we goud in handen.

We want to work together to reach a bigger audience than every individual lab is able to do. Drop a line and we’ll invite you to Slack so you can get more attention for your workshop, news-item or job opening!

België, Belgique et Luxembourg
Belgische makers kunnen fablab.be mailadres aanvragen. Hopelijk kunnen we zeer binnenkort ook fablab.lu adressen aanbieden.
Onze website fablab.nl is nog nederlands (met een beetje engels), maar kan meertalig, dus ook frans.
We zijn ook zeer benieuwd naar de ideeen voor de .be en .lu website en Facebook pages, zeker in de aanloop van FAB14 in Toulouse.

Oproep! Vrijwilligers en stagiairs gevraagd!
We zijn  op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor de community. Speciale aandacht deze keer naar iemand die goed Frans <> Engels of Frans <> Nederlands kan vertalen. Ben je goed met moderne media en tools, geïnteresseerd in technews en community-management, dan kunnen we je goed gebruiken.
Call for volunteers or interns!
Volunteers are always welcome! We are especially looking for someone who can translate French <> English and who is interested in content & social media management.
——————————————————————–

Fab13 Santiago de Chile – report
Het was nogal een reis en een deel van je zomervakantie opgeven om in een winterige stad door te brengen met nerds en geeks; het was misschien niet voor iedereen een erg aanlokkelijk vooruitzicht. Er waren in ieder geval vanuit de BeNeLux opmerkelijk weinig FabLabbers afgereisd naar Fab13 in Santiago de Chile. België was het best vertegenwoordigd, hoewel ook Nederland en Luxemburg er natuurlijk wel waren. Dit is een korte impressie.
Het moet gezegd: de organisatie was goed geregeld, de stad heeft zijn aantrekkelijke kanten en het weer deed eigenlijk niet onder voor een waterige zomer in de Lage Landen. De conferentie was gecentreerd om een Super Fab Lab in een van de gebouwen van de Katholieke Universiteit, waar alle inrichting in een FabLab gemaakt was. De zalen eromheen waren de hele dag volgeboekt met panel discussies, technische en strategische workshops.
Er was zoals gebruikelijk teveel aanbod om overal naar toe te kunnen. Dit jaar waren er mede daarom Working Groups gecreëerd die iets meer eenheid in het verder diverse aanbod moesten brengen. FabCity en de Humanitaire workshops waren bijvoorbeeld dit soort working groups.
Hoe kan het netwerk blijven groeien zonder aan zijn succes ten onder te gaan, was onderwerp van gesprek in de workshop Regional Networks; hier was de ervaring van FabLab BeNeLux op zijn plaats.
Uiteraard vindt een belangrijk deel van de waarde van zo’n conferentie plaats in de onderlinge gesprekken, tussen workshops, in de kroegen of in de drukbezette Whatsapp groep ‘HowToPartyAlmostAnywhere’.
Zie ook de presentatie over FAB13 die Pieter van der Hijden hield tijdens Koppelting.