Techniekbieb – een leenlab voor het PO

Op de FAB 1.5 in Moskou heb ik destijds voorgesteld om kleine mobiele fablabs te maken en die naar scholen te brengen.
De gedachte er achter was: breng het lab naar de school en laat de school in eigen tempo experimenteren met techniek. En bied begeleiding aan aan de leerkrachten. Als in de school de eerste interesse is gekweekt, kan men altijd naar een groter lab voor groter werk. Maar het begint in de klas. En dat kan best low-cost.

Een jaar geleden heb ik als proof-of-concept een compleet fablab gemaakt, wat je in een IKEA fietsaanhanger naar scholen zou kunnen brengen: het FABLAB2Go (werknaam Fabsladda). En dat door iedere deur past.

De gedachte van een klein lab naar de school wordt nu serieus opgepakt door Techniekbieb. Zij hebben een ‘leenlab’ ontwikkeld.

“ Een handige flight-case vol met materialen voor technologisch Maakonderwijs. Het lab is gevuld met een 3D printer, een 4-Tal: Mbots, micro:bits, MakeyMakey’s, gereedschap, soldeerbouten en meer.
Alles is voorzien van een handig instructieblad waarmee je met de klas aan de slag kunt en samen ontdekt.
Leeftijd vanaf 7 jaar
De kosten bedragen 175 voor 1 week inclusief logistiek (halen-brengen-onderhoud). Voor 2 weken geven we korting en komt het op totaal 275. Exclusief borg en verbruiksmateriaal. “

Voor het PO lijkt mij dit een prima instap, inventaris laat zich altijd uitbreiden.
Maar de kracht van de aanpak zit in de volgende zin:

“Als je wilt komt er een vakdocent van Techniekbieb mee om de lessen te verzorgen. Of we geven een training aan het docententeam.”

Makereducation begint laagdrempelig in en met de klas en vooral met wie er voor staat !

De pionier daarin is Waag Society, die in oktober weer een Teacher Education Camp geeft en het afgelopen jaar een variant daarvan heeft gedraaid met 80 medewerkers van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Die gaan nu de minifablabs in de vestigingen van OBA  bemensen. Aan hen moest ik denken bij het bieb in Techniekbieb. Maar het OBA programma heet Maakplaats021.