Stichting FabLab Benelux

Missie

De missie van FabLab BeNeLux is
– het creëren van een krachtige en levensvatbare FabLab community
– spreekbuis willen zijn voor die community, zowel nationaal en internationaal
– aanspreekpunt te zijn voor nieuwe FabLab initiatieven

Stichting FabLab.nl werd in 2006 opgericht met als doel het introduceren, propageren en verspreiden van het FabLab concept in Nederland.

De merknaam ‘FabLab’

De Stichting is de eigenaar van de merknaam ‘FabLab’ in de Benelux.

Fablab.nl is geen franchising organisatie.

De Stichting neemt geen initiatieven voor het oprichten van FabLabs en kan daar ook geen financiële ondersteuning aan verlenen. De Stichting draait met een Bestuur van vrijwilligers. De Stichting heeft een eigen website waar u de bestuursleden kunt vinden.

Wat doet stichting Fablab.nl

Wat zij wel kan én doet is de community van FabLabs en initatieven daartoe bevorderen. Dit doet zij door de website fablab.nl te faciliteren en door periodiek een FabTafel te organiseren, waar de labs elkaar kunnen treffen. Ook zorgt zij dat vragen beantwoord worden en beschikt zij over model-statuten voor het oprichten van een stichting voor een FabLab. Een essentieel onderdeel van een FabLab is de open inloop: mensen, die iets willen maken, zonder drempel de gelegenheid kennis te maken met digitale machines om dat te doen. Om hen op de leercurve te helpen.

Fabcharter

De grondslag van een FabLab ligt vast in het Fabcharter. Een makerspace, die bereid is zich aan het FabCharter te houden, krijgt het recht zich FabLab te noemen en het FabLab-logo te voeren tegen betaling van een licentiebedrag. Voorlopig is dat een symbolisch bedrag van 1 euro per jaar, maar verwacht moet worden dat dat in de toekomst een reëel bedrag van 60 tot 100 euro per jaar zal worden, teneinde een deel van de kosten van de stichting te kunnen dekken.

De licentie-voorwaarden staan hier.